6VK EFTER OPERATION

Tänään on tasan kuus viikkoa leikkauksesta! Aika kuluu ihan järkyttävän nopeeta. Pikkuhiljaa saan ruveta syömään kovaa ruokaa ja opetteleen pureskelua uudelleen. Ylähuulikin alkaa muistuttaa jo normaalia, vaikka ikenien tunto onkin vielä jossain hakuteillä.

Kävelynkin voi vaihtaa kokeilevaan juoksuaskeleeseen ja ehkä uskaltaudun kuntosalillekin taas pian. Mun personal hampilääkäri tosin totes mun salikyselyihin, että ”älä ny heti mee vetään mitään kahtasataa penkistä, lähtee muuten likka leukas irti!” Juu no en ihan kahtasataa oo menos veteleen. Oliskohan jotkut kilon painot sopivat näin alkuun haha. Postauksen kuvat on otettu aikajärjestyksessä heräämöstä 6.3.2013 eteenpäin näihin päiviin.

Ennen leikkausta pelkäsin eniten kipua ja särkyä ja tietty vähän jänskäsin, että miten ulkonäkö muuttuu leikkauksessa. Kipu ja särky oli oikeastaan ohi yllättävän nopeasti. Olisko ollut jo ekan viikon jälkeen, kun ne itse kipusäryt oli poissa, vaikka turvotus olikin vielä järkky ja olo lievästi sanottuna vetämätön. Suukin aukes tässä vaiheessa ehkä sentin (nyt jo KOLMEN sormen verran ja tänään sain edistyksellisesti banskun mahtuun kokonaisena suuhun!)
Kipua ja särkyä paljon raskaampaa on ollut odottaa hermostojen sunmuiden palautumista. En tajunnut, että puhumista, ilmeitä ja eleitä pitää opetella tavallaan uudelleen. Pari ekaa viikkoa olin niin idarin näkönen, kun yritin puhua ja liikuttaa suuta ”vanhaan” tapaan, mutta nyt onneks alkaa jo ilman miettimistä tai ”käskytystä” suu liikkuun melko normaalisti kun puhuu. Poskipäät ja nenänpieliset, joiden lähelle metallit ja ruuvit kiinnitettiin on vielä turvoksissa. Muuten turvotus alkaa oleen aika hyvin lähtenyt, vaikka vasta kolmen neljän kuukauden päästä leikkauksesta näkeekin sen oikean lopputuloksen ja puhuessani näytänkin kulma vielä vähän botoxtäytteiseltä kasvojenkohotuspotilaalta:D

Leikkauksessa mun hampaat saatiin osuun niin hyvin suorilta yhteen, että oikomishoito on enää lähinnä hienosäätöä. Silti tääkin hienosäätö vie aikansa, joten ehkä kesän lopulla voisin alkaa elätteleen toiveita raudoista eroon pääsemisestä. Ennen rautojen saamista lukion tokalla sanoin kavereille, että kun raudat tulee niin mun elämä on sitten muutamaks vuodeks ohi, musta tulee hylkiö ketä kukaan ei halua, raudat on niin nolot ja OMG en varmaan pussaa ketään vuosiin, mutta niinpä vaan nää raudat tuli äkkiä tavallaan osaks mua.

En oo myöskään tasan mitään jättänyt tekemättä, elämättä tai kokematta näiden rautojen takia ja oon saanut myös muutamat ihailevat ”noi raudat on tosi söpöt” kommentit:D Tottakai on ollut niitä päiviä, kun on vaan yleisesti vituttanut tää koko rautahomma ja muiden täydelliset hammashymyt. Näinä päivinä on tehnyt mieli vetää pihdeillä raudat suusta irti, mutta varsinkin nyt, kun koko homman lopputulos ja maali alkaa häämöttää, niin seison kyllä vahvasti sen takana, että tää kaikki on ollut tän kärsimisen arvosta. 

Saatan välillä ihastella mun uutta raotonta ja melkein oppikirjamaisen täydellistä purentaa peilistä tunteja. Hymyilen jo nyt paljon enemmän suu auki vaikka mulla nää raudat vielä suussa onkin ja hymyilemistäkin täytyy ihan oikeasti OPETELLA uudelleen:D Koko tää hässäkkä leikkauksesta toipumiseen on kuitenkin sujunut mielettömän hyvin, enkä oo vielä kertaakaan katunut leikkausta, vaikka viime syksynä kyseenalaistinkin rankasti tän koko projektin ja ressasin plus itkupotkuraivaroin tästä leikkauksesta useita kertoja viikossa. 

Iso merkitys on ollut myös perheellä ja kavereilla, erityisesti Sampsalla ja Kapalla, jotka on kannustanut mua tässä jutussa ja osannut myötäelää mun kriiseilyjä ja toisaalta ei oo tehnyt mun leikkauksen jälkeisestä oudosta ulkonäöstä mitään erikoista numeroa vaan on kehdannut liikkua mun kaa ihan ihmisten ilmoillakin haha:D On ollut jotenkin tärkeetä, että mua on kohdeltu edelleen sinä samana likkana eli ”minänä”, joka olin ennen leikkausta, eikä vaan keskitytty kauhisteleen kuinka erinäkönen oon. Sitäpaitsi nyt oon jo aika normaalin näkönen, tietty mut kauan tunteneet voi olla sillee et wadap oot jotenkin erinäkönen, mutta tuntemattomat tuskin huomaa mun ulkonäössä hirveästi mitään erikoista ja tututkin ehkä vain positiivista muutosta;) Mä oon ainakin ite ihan innoissani pikkuhiljaa kuoriutuvasta uudesta lookista.

Alkuviikko on vierähtänyt taas opehommissa. Hirveällä boostilla alotetun pääsykoeluku-urakan viimeviikkonen motivaatiotaantuma sai taas näistä työpäivistä uutta puhtia alleen ja tänäänkin luin hikihatussa koematskua läpi. Muuttolaatikoiden täyttäminen on alotettu ja ulkoilua & klapihommiakin oon ehtinyt jo tällä viikolla harrastaan. 
 IHANAA, KUN ON KAIKKEA TEKEMISTÄ. HYVÄSTI ELÄMÄNI KUOLLEIMMAT JA TYLSIMMÄT KUUS VIIKKOA!!!
Sade

11 vastausta artikkeliin “6VK EFTER OPERATION”

 1. Kiitos!! Mitessun lukemiset etenee?;) On kyl sairaan puuduttavaa huoh…En jaks

 2. Nooh,, mua masentaaa niin paljon se sininen kirja.. Mutta mieti ihan hullua alle kolme viikkoo enää ja showtime!:D en tiiä vaa yhtää et kuinka tarkkaa pitää oikeesti muistaa kaikki yksityiskohdat yms, huoghgh

 3. Jeeep!! Siis jotenkin huoh, kun välilä tuntuu et ne osa teksteistä on sillee aika helppoja tai jotenki mut sit tulee hirvee panic että kuinka pikkutarkkoja tai jotain ihan vitun random ne kysymykset just oN!?:D Mut osa tekstistä on kyllä sellasta, et joutuu jankkaa jotai yhtä kohtaa kymmenen kertaa enkä vieläkää tajua sitä:D

 4. Siis mitä ihmettä!! mulle on tulossa 2014 vuoden alussa(ei vielä tarkkaa aikaa)täysin sama leikkaus! Oon itse syntyny suulakihalkion kanssa ja oon nyt siis 15 vuotias ja kovasti oon jo 2 vuotta oottanu tätä leikkausta.. itellä myös raudat ylä- ja alahampaissa ja niin haluun nää pois jo!!Mut kiva oli kyl lukee tää postaus ku nään jo miten munki naama tulee sit paisumaa:–DDD Ja nyt tiiän etten oo ainut joka tohon leikkauksee menee ja siit selvii hengissä:’D

  • Heeei!! Täältä blogista löytyy jotain muitakin postauksia aiheeeseen liittyen jos kiinnostaa lukea, ite ainakin etin netistä ennen leikkausta kaikkea mahdollista tietoa ja kattelin youtubesta videoita ihmisten leikkaustuloksista ennen ja jälkeen:D http://www.operaatio.com oli kans yks sivusto, jossa vierailin usein lukemassa muiden leikkauskertomuksia ja kattelemassa kuvia. Joo tiedän tunteen, kun raudat ärsyttää, mutta sit kun ne saa pois niin tuntuukin siltä että jaaa menipä tää aika nyt kuitenkin aika nopeeta:D

   Itekin panikoin ennen leikkausta että selviänkö hengis ja minkänäkönen oon sen jälkeen/muutaman kk päästä etc. Olin kyl mega järkyn näkönen ekat kaks viikkoa, mut kyl se turvotus siitä sit aika nopeasti lähtee laskemaan ja nyt oon tosi tyytyväinen lopputulokseen:)

   Tsemii leikkaukseen ja kysy vaan jos on jotain kysymyksiä tai lähetä sähköpostia tms! Ja nauti kesästä äläkä liikaa ressaa leikkausta ei se siitä kumminkaan nopeampaa tuu;)

  • No jos saisin vähän tiedustella että oliko sulla esim syntyessä jokin suulakihalkio tai jokin muu? Mulla siis oli se suulakihalkio ja pienempänä mun ylähampaat olivat alahampaiden takana eli mulla oli niinku vääränlai purenta kunnes niitä raudoilla sitten väännettiin ja nytte on ihan normaali purenta. Oliks sulla pienempänä koskaan mitään rautoja tai semmosia? Mä sain kolmosella ekat raudat ja vitosella ne otettiin pois ja seiskalla ne tuli takaisin ja nyt ollu tähän saakka. Nii ja sitä vielä että ku mullahan suulakihalkion takii on ollu pienenä ongelmia S, K, R kirjainten kanssa ja olin paljon puheterapiassa että opin ne niin nyt mietityttää kauheesti et sen leikkauksen jälkee joudunko opettelemaan hirveellä vaivalla ne uudestaan vai tottuuko siihen ”uuden malliseen” suuhun nopeasti ja puhumaan sujuvasti? Ja tosiaan kun katoin millanen hammashymy sulla nykyään on ni oli kyllä ihan mielettömän ihana<3 Ootan kovasti et iteki saan semmosen:)..vihaan kun suu on sen mallinen että se hammashymy ei vaan näytä kivalta vaikka hampaat ovat ihan nätissä rivissä muttaku kai mun "leuanrakenne" vaa on semmoi..:/ Ja Tehtiikö sulla mitään muuta tossa leikkauksessa kuin se leuansiirto? mullahan pidennetään myös sen lisäksi kasvoja sentilläja muotoillaa huulet(koska mulla on tosi kapeet huulet) ja nenäkin kulma muuttuu jotenki.:)

  • Mulla ei oo syntyessä sinänsä ollut mitään ongelmia eikä lapsenakaan. Alakoulussa mulla oli perus raudat ylähampaissa ja ne saatiin tosi suoriks, mutta alaleukaa ei oiottu vielä tollon vaan jätettiin sellaseks koska odotettiin miten se kasvaa ja sit yläkoulusssa huomattiin että yläleuka jää vähän pienemmäks kun alaleuka eli just alahampaat tuli vähän ylähampaiden eteen, mutta ei silleen että siinä olis näkynyt mitään selvää rakoa saatika ulospäin mitään erikoista. Joskus 16v sain päättää, että jätetäänkö purenta sellaseks epäsymmetriseks, joka ei kuitenkaan mitenkään sinänsä haittaa elämää vai lähetäänkö suoristaan myös alahampaat, jollon rako ylä ja alaleuan välissä kasvaa ja sit pitää tehä se yläleuanleikkaus jotta saadaan ”oikea purenta” muotoilluks. Mua oli itteeni jotenkin haitannut aina mun ”pieni” hymy eli vähän kun sulla, että ylähampaat esim oli ihan suorassa jne mutta vaikka hymyilin niin hampaita näky tosi vähän kun yläleuka oli taaempana alaleukaa, joten päätin hoitaa koko purennan sit kuntoon. Monet mun kaverit ei oikein just tajunnut ees miks se leikkaus pitää tehdä, koska ei ulospäin näkynyt mussa mitään erikoista:)

   Kyllä varmasti opit puhumisen jne lähinnä siinä puhumisessa on ongelma vaan just aluks kun on naama niin tunnoton niin ei oikein hallitse, että miten se suu liikkuu jne esim mulla ei ylähuuli liikkunut mihinkään ekoina viikkoina niin puhuminen näytti hassulta:D

   Mun yläleukaa siirrettiin n-5milliä vaan suoraan eteenpäin ja jotenkin sisältäpäin muotoiltiin ylähuulia myös vähän. Lisäks just nenän muoto vähän muuttu kun se leuka tuli edemmäs niin nenäkin nousi vähän, mutta eipä mitenkään huomattavasti paits ite tietty huomaa millienkin muutokset:)

  • Ekat kaks viikkoo on kivuliaimmat ja mulla ainakin se turvotus sattu eniten sit ku se isoin turvotus lähti niin oli ihan ok olo. Tosi väsynyt ja voimaton olin ne ekat kuus viikkoa kun sai syödä vaan soseruokaa, mutta esim leikkauksesta oli kulunu vaan vajaa kolme viikkoa, kun oli pakko ottaa valokuvat kesätyön henkilökuntakorttia varten eikä mun naama oo siinä kun vähän pallomaisempi kun normisti, eli ei näytä mitenkään erityisen oudolta:D

 5. Pakko sanoo täs, et mun mutsil on tehty tollane hiton yläleukaleikkaus purennan takia tyylii ekana Suomes joskus 80-luvulla haha. 😀 Mut hittovie saat olla ylpee että oot selvinny tosta! Ihan järkkyy settii. 😮 respect! terveisin oikomishoitoja 6 vuotta.. 😀

  • Ton leikkauksen karuuden oikeastaan tajuaa vasta näin reilu puolivuosi sen jälkeen:D olin sillon jotenkin niin hyvin asennoitunut siihen leikkaukseen, että kivuista huolimatta menin vaa eteenpäi ja turvotuksesta välittämättä kävin kaupungilla jne..:D nytkun kattelee näitä kuvia niin joo tulee välillä sellanen huh kyllä voi hirveistä jutuista naama ja kudokset jne parantua ja uusiutua:D kiitos:))

 
Tykkää jutusta